Wel of niet je kat kusjes geven, dat is de vraag! We zijn dol op onze katachtige vrienden, dus natuurlijk willen we ze met genegenheid overladen. Maar hoe doen we dat? Een manier waarop veel mensen hun kattenliefde tonen is door ze te kussen. Het lijkt misschien alsof zoenen een natuurlijke vertoning van genegenheid is voor onze katten, want dat is wat we meestal doen met de mensen waar we romantische liefde voor voelen. Als het om katten gaat, is het echter niet zo eenvoudig. Terwijl veel katten het verdragen om gekust te worden en sommige zelfs van dit gebaar van liefde kunnen genieten, doen andere dat gewoonweg niet.

Als je er een gewoonte van maakt om je kat te zoenen, dan zou je zich terecht afvragen of ze je lippen op hun gezicht of hun vacht echt verwelkomen, of dat ze echt wensen dat je er gewoon mee stopt. Er is echter geen eenduidig antwoord – het hangt af van de individuele kat, evenals van je relatie met hen. Toch is het belangrijk om te bepalen in welke categorie je kat valt, want ongewenste kussen zijn niet leuker voor een kat dan voor een mens. Als je kat plotseling gedragsverandering laat zien, bijvoorbeeld dat ze de kussen eerst fijn vonden en daarna niet, kan het verstandig zijn om even langs een dierenarts te gaan, zoals bijvoorbeeld Dierenkliniek PETcomfort. Vaak is een gedragsverandering namelijk een teken van iets anders.

Begrijpen katten kusjes?

Tijdens het onderzoek naar dit onderwerp was de algemene consensus dat, omdat katten op andere manieren communiceren dan mensen, ze niet echt begrijpen wat het gebaar betekent. Met andere woorden, omdat de middelen van een kat om affectie uit te drukken en hun perceptie van emoties anders zijn, begrijpen ze het hele zoengebeuren niet echt.

Zijn je kussen welkom?

Het is niet gek dat aangezien elke kat een uniek wezen is, ze allemaal verschillende voorkeuren hebben over het soort genegenheid dat ze willen ontvangen. Omdat je van je kat houdt en wilt dat ze gelukkig zijn en van je houden, moet je weten of ze graag gekust worden of niet. Het is eerlijk gezegd niet zo moeilijk om er achter te komen.

De lichaamstaal, de houding en de handelingen van je kat zijn allemaal belangrijke aanwijzingen om op te letten wanneer je probeert te beslissen of ze je kussen leuk vinden. Als je bij het kussen van je kat ziet dat ze spint, tegen je aan schuurt, knielt, je met je hoofd botst, tegen je aanleunt, je likt en merkbaar ontspannen en tevreden lijkt, kunt je er redelijk zeker van zijn dat ze van deze vorm van genegenheid geniet. Als je kat snel met haar staart zwaait, haar oren terugpint, naar je sist of gromt, naar je zwaait, haar hoofd wegdraait als je naar binnen gaat voor de kus, of probeert weg te komen van je, vertelt ze je dat ze het niet leuk vindt wat je doet.

Pin It on Pinterest